Home Tekstovi na srpskom Ferhat-pašina džamija

Ferhat-pašina džamija

0

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, proglašena je nacionalnim spomenikom i jednim od najznačajnijih spomenika sakralne arhitekture osmanskog perioda.

Današnja je Ferhadija izgrađena po prvobitnom arhitektonskom rješenju, prema kojem je izgrađena prva Ferhat-pašina džamija, srušena 6. maja 1993. za vrijeme ratnih dešavanja u BiH, a za gradnju je iskorišten dio materijala prve porušene Ferhadije.

Prvobitna Ferhadija je izgrađena 1579. godine, kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića, i bila je pod zaštitom UNESCO-a. Nije poznato ko je bio arhitekta, ali se pretpostavlja da je to neko od učenika Kodže Mimar Sinana, poznatog osmanskog arhitekte iz XVI vijeka, jer Ferhadija ima sličnosti sa Mimarovom džamijom Muradiye Cami u Manisi.

Ferhat-paša Sokolović je na ime otkupnine sina habzburškog generala, mladog Volfa Auspergera (kojeg je zarobio u bici na rijeci Radonji u Hrvatskoj porazivši habzburšku
vojsku), u visini od 30 hiljada zlatnih dukata, započeo izgradnju ove džamije.

U dvorištu Ferhadije nalazi se turbet Ferhatpaše, turbet Safi-kadune, njegove unuke i turbet Ferhat-pašinih barjaktara, u čijem se trokutu nalazi objekat džamije. Na ulazu je krasi šadrvan sa 12 česmi, a u začelju malo mezarje.

Najreprezentativniji dio enterijera Ferhadije jeste njen portal, građen od sedre. Iznad ulaznih vrata nalazi se kamena ploča sa uklesanim tekstom molitve i kameni tarih s podacima gradnje.

Visina munare je 41.5 metara, što je svrstava u red najviših u BiH.

Piše: Marijana Mališanović, diplomirani turizmolog s licencom turističkog vodiča

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here