Home Interview Goran Račić: Ključan je strateški sistemski pristup razvoju tržišta rada u Srpskoj

Goran Račić: Ključan je strateški sistemski pristup razvoju tržišta rada u Srpskoj

0

Ukoliko bismo morali opisati poslovnu 2023. godinu, slobodno bismo mogli reći da smo na kraju još jedne godine pune izazova i potresa iz okruženja na domaću privredu. Zbog visoke inflacije i u očekivanju recesivnih elemenata svi privredni subjekti u RS bez obzira na sektor u kojem posluju su osjećali veliku dozu neizvjesnosti i bojazan pri bilo kakvim planiranjima rasta i razvoja, izjavio je za The Srpska Times Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banja Luka.

S druge strane ne smijemo biti nefer i ne spomenuti neke dobre stvari kojima smo svjedočili, a to su rast budžetskih izdvajanja za privredu, veliki broj poslovnih susreta regionalnog i međunarodnog tipa kod nas i u susjednim državama, interes privrednika za pitanja obnovljivih izvora energije i održivo poslovanje, rast broja projekata digitalizacije i ulaganja u tehnološki razvoj.

Koji su najveći izazovi u poslovanju u 2023. godini?

Dio zemalja evro zone je u recesiji u koju ih je povukla NJemačka, kao ekonomski najrazvijenija zemlja EU. Znamo da privreda BiH, pa i RS uveliko zavisi od partnera iz  NJemačke. Prve posledice  recesije su osjetili naši drvoprerađivači u vidu pada tražnje za namještajem, ali i naša mašinska, elektro i metalska industrija, jer su naslonjeni na evropske proizvođače automobila. Istovremno je poskupio i kapital. Kamate koje  plaćaju naše firme su rasle u 2023. godini. Ipak ima investicija. Cijene robe koju kupuje naše stanovništvo rastu, ali građani i dalje troše. To nam daje nadu da će domaća potrošnja djelimično ublažiti prelijevanje recesije iz Evrope.

Ne možemo ovdje ne spomenuti goruće pitanje, kako naše tako i privrede u cijeloj Evrope, a to je pad kvaliteta i obima radne snage. Lokalno posmatrajući, uzrok problema su migracije i neusklađen obrazovni sistem. Ipak, naši poslodavci i menadžeri su suočeni i sa generacijskim promjenama zaposlenih.  Svi ovi faktori će u narednih nekoliko godina  zahtijevati velike napore i mnogo učenja naših firmi pri formiranju i zadržavanju adekvatnih ljudskih resursa.

Da li postoje prilike koje mogu naša privredna društva iskoristiti ili je potrebno usredsrediti se na prilagođavanje izbjegavanja udara iz okruženja za 2024. godinu?

Iako pomenuta recesija NJemačke traje već peti kvartal, taj pad nije katastrofalan i možemo očekivati da će 2024. godina donijeti poboljšanje. Doduše vjerovatno pred sam kraj godine. Ono što mi možemo je da nastavimo povećanje izdvajanja iz budžeta Srpske za podršku privredi.   Podsticaji od 180 miliona maraka za poljoprivredu značajno su uticali na proizvodnji domaće hrane. Međutim, samo 14 miliona za industriju je i dalje nedovoljno po bilo kom kriterijumu. Ukoliko želimo  da naše firme jačaju konkurentnost i zadrže radna mjesta, ključno je podstaći ih na digitalizaciju, unapređenje uslova rada, podizanje kvaliteta proizvoda, internacionalizaciju i uopšte uvođenje principa održivog poslovanja. A to možemo najbrže i najefikasnije kroz direktne grantove i programe obuka informisanja i saradnje sa akademskom zajednicom. Osim toga, ključan je strateški sistemski pristup razvoju tržišta rada u Srpskoj. Osim problema sa odlivom radne snage potrebno je intenzivnije raditi na prilagođavanju obrazovnog sistema.

Šta su ključne akcije Komore u narednoj godini?

Mi nastavljamo svoju borbu za smanjenje opterećenja privrede prije svega opterećenja rada, smanjenje parafiskalnih nameta i restrukturiranje javnih preduzeća. Komora će najveći dio svojih kapaciteta i naredne godine koristiti za lobiranje provođenja ovih mjera. Osim toga, u skladu sa zahtjevima privrednika i ciljevima Komore  i ove godine planiramo niz akcija usmjerenih na unapređenje znanja i informisanosti naše privrede i to posebno iz oblasti digitalizacije, upotreba vještačke inteligencije u poslovanju, novih tehnoloških rješenja, novih propisa, upravljanja, finansija i na druge teme.

Naš tim za projekte će uključivati firme i Komoru u regionalne projekte. Ove godine bićemo usmjereni na zelenu agendu, obnovljive izvore energije, društveno odgovorno poslovanje i regionalnu saradnju.

Pozivamo sve članove Komore da koriste naše resurse i nove prostorije u punom kapacitetu. Nova zgrada Područne privredne komore Banja Luka, na adresi Branka Ćopića 6, je dom svih privrednih subjekata, članova Komore u pravom smislu te riječi.  Konferencijske sale mogu da prihvate preko 400 ljudi ali i da se prilagode za treninge, konferencije, promocije, sastanke pa čak i sajmove.

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here