Home Tekstovi na srpskom „Hollywood efekat“ u poslovnom svijetu

„Hollywood efekat“ u poslovnom svijetu

0

Kako digitalno doba preoblikuje izgradnju povjerenja.

Odnosi bazirani na povjerenju i poznanstvu oduvijek su bili ključni elementi u biznisu. U prošlosti, najčešće su se gradili kroz sastanke, razne skupove i poslovna putovanja. Ipak, posljednjih nekoliko godina, naročito od pandemije COVID-19, doživljavamo radikalan preokret u načinu na koji poslujemo. Digitalna transformacija je, prema izvještaju kompanije McKinsey, samo u 2020. godini bila jednaka petogodišnjem digitalnom razvoju, a sada je ta stopa još viša.

Ovaj dramatičan prelazak s analognog na digitalno postavlja pitanje: Kako u ovom novom okruženju gradimo povjerenje? Odgovor bi mogao ležati u onome što ja nazivam „Hollywood efekat“. Princip je preuzet iz svijeta poznatih ličnosti, gdje izloženost pojedinca u različitim medijima stvara osjećaj familijarnosti s tom osobom. Koliko ste puta vidjeli poznatu osobu i umalo joj rekli „Zdravo“, kao da vam je stari prijatelj? Taj proces se dešava na podsvjesnom nivou, gdje mozak povezuje prepoznavanje sa osjećajem poznanstva.

Ipak, uprkos očiglednim prednostima, neke kompanije još uvijek oklijevaju da prihvate ovaj koncept. Razlozi variraju – neki profesionalci se ne vole izlagati javnosti ili im je neprijatno da se pojavljuju pred kamerom, dok drugi sumnjaju u vrijednost ulaganja vremena i resursa u razvoj „digitalne persone“.

U Megadealsu, mi prepoznajemo vrijednost „Hollywood efekta“ i koristimo različite strategije da ga implementiramo. Aktivno i promišljeno prisustvo na društvenim mrežama je prvi korak. Ne radi se samo o online prisustvu i dijeljenju trivijalnih detalja. Kada je riječ o poslovnoj interakciji na društvenim mrežama kao što je LinkedIn, važno je angažovanje sa vašom publikom na smislen način.

Dijeljenje postova koji uključuju edukativni dio iz vaše ekspertize, vijesti iz industrije, osvrte na bitne događaje u vašoj oblasti ne samo da će vas pozicionirati kao lidera u mišljenju već će poboljšati vašu vidljivost i ojačati vaš autoritet. Studija Edelman i LinkedIn „B2B Thought Leadership Impact“ pokazuje da takvo pozicioniranje može značajno uticati na percepciju cijele organizacije.

Drugi ključan alat je hiperciljano oglašavanje. Saradnja sa agencijama koje su specijalizovane u ovoj oblasti može znatno pojačati vidljivost vašeg ličnog brenda. Rezultat je da klijenti počinju da viđaju vaše lice, brend i ključne poruke svuda – na internetu, prilikom izlaska iz kompanije, skrolujući društvene medije. I prije nego što postave pitanje „Ko su ovi ljudi?“, već ste s njima na sastanku, gdje vas doživljavaju kao nekoga koga već poznaju.

“Dijeljenje postova koji uključuju edukativni dio iz vaše ekspertize, vijesti iz industrije, osvrte na bitne događaje u vašoj oblasti ne samo da će vas pozicionirati kao lidera u mišljenju već će poboljšati vašu vidljivost i ojačati vaš autoritet”.

Pored toga, važno je da pretraga vaseg imena na Googleu nudi sadržaj koji ide u prilog vašem ličnom brendu. Video-sadržaji imaju poseban uticaj u stvaranju „Hollywood efekta“. Idealno bi bilo da je „content“ na Googleu, kao sto su npr. gostovanja u podkastima, konferencijama ili emisijama, postavljen od strane eksternih medija.

Međutim, čak i ako vam takve mogućnosti nisu dostupne, zahvaljujući dostupnosti digitalnih medija, možete sami izgraditi svoje medijsko prisustvo. Primer bi mogao biti
podkast razgovor sa kolegom, koji ćete zatim objaviti na platformama kao što su YouTube ili Vimeo. Digitalno doba je promijenilo način na koji se povezujemo i gradimo povjerenje. Prihvatanje „Hollywood efekta“ nudi ogroman potencijal, ali je važno balansirati između tradicionalnih i digitalnih metoda. Lični kontakti i dalje igraju neprikosnovenu ulogu, ali digitalni svijet otvara neograničene mogućnosti. Jedna od značajnih prednosti je da poslovni ljudi danas imaju priliku da pristupaju poslovnim sastancima sa samopouzdanjem karakterističnim za crveni tepih.

Piše: Danijela Jagodić

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here