Home Tekstovi na srpskom Ima li žena lidera na Balkanu?

Ima li žena lidera na Balkanu?

0

Svaki pozitivan tekst o participaciji žena na rukovodećim položajima počeće impresivnim brojkama i primerima. Čak i ako zadate ovu temu AI-ju, što sam učinila da proverim kako veštačka inteligencija vidi ovaj problem, dobićete isti šablonski manifest o uspešnim ženama u politici, privredi, nevladinom sektoru. Mom kritičkom umu odmah se nameće pitanje „a koliko je njih među njima koje su stvarno lideri”, a ne nosioci funkcija? Jer razlika je bitna. Lider je autonoman, lider donosi odluke, lider sam kreira svoj tim, lider je predvodnik i zaštitnik onih kojima rukovodi, lider je najbolji među jednakima.

I već u ovoj definiciji vidimo odgovor na svu slabašnost pozicije ovdašnjih žena lidera. Žene na najvećim političkim funkcijama uglavnom nisu predsednice stranaka, žene u biznisu su uglavnom postavljene od vlada u javnom sektoru bez mnogo autonomije, a u privatnom biznisu retko vlasnici kapitala, češće dobri upravljači tuđim kapitalom.

Uz sva ta ograničenja žene na rukovodećim položajima su sve češća pojava i sve neophodnije. Nedavna skupština Američke privredne komore pokazala je da većinu u upravnom odboru kao direktorke velikih firmi čine žene. Za promenu, „macho svet“ je priznao da osim u prosveti i pravosuđu žene dobro gospodare i finansijama i biznisom.

Da li će ova pojava dovesti do više ženskih privatnih inicijativa i ulazaka u vlasništvo u sferi krupnog kapitala i najunosnijih biznisa, ne znam. Ili će tamo gde se vrte najozbiljniji profiti, kao u infrastrukturi, mesto žena biti limitirano samo postavljenim funkcijama, čemu sam sklonija da verujem. Bez obzira na to svet bankarstva, marketinga, telekomunikacija preuzimaju žene. Da li će nas balkanski svet spremno dočekati ili verovati da i ova generacija liderki radi samo po naređenjima „nadređenih“, videćemo.

Svakako, ja ne pristajem da budem žena na poziciji ukoliko nemam odrešene ruke da budem lider, samostalno donosim odluke i samostalno snosim odgovornost za njih. I to je lekcija koja se odnosi i na muškarce: liderstvo ne leži u samoj poziciji, nego u ličnim sposobnostima da kreirate, upravljate i snosite odgovornost.

A takvih lidera je na Balkanu malo, bez obzira na pol.

Autor: Jelena Trivan, doktor nauka, generalni direktor (CEO) Mtel-a, a.d. Banja Luka

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here