Home Bosnia and Herzegovina Lokalni IT ekspert, Dragana Babić, u finalu za globalnu nagradu Women Changing...

Lokalni IT ekspert, Dragana Babić, u finalu za globalnu nagradu Women Changing World Awards 2024.

0

Dragana Babić, direktorica KIBERone Banja Luka, proglašena je finalistkinjom prestižnog globalnog takmičenja Women Changing World Awards 2024.godine u kategoriji Kulturni diverzitet i inkluzija.

Nagrade Women Changing the World Awards, koje prezentuje Sarah, vojvotkinja od Yorka i dr. Tererai Trent, imaju za cilj da istaknu izuzetne napore žena koje predvode promene u oblasti poput održivosti, humanitarnog rada, liderstva, tehnologije, obrazovanja, zdravlja i inovacija.

Sarah, vojvotkinja od Yorka, i dr Tererai Trent aktivno podstiču na djelovanje kako bi inspirisale žene širom svijeta da se udruže u zajedničkom naporu ka izgradnji svjetlije budućnosti za sve. Njihova zajednička vizija prevazišla je obična priznanja i usmjerena je na osnaživanje glasova onih čije su zasluge često zanemarene, iako su neizmjerno važne. Ove nagrade ne samo da slave individualna dostignuća, već žele da motivišu i inspirišu druge da pronađu načine za donošenje pozitivnih promjena u svijetu, bilo da su te promjene male ili velike. Ove nagrade predstavljaju poziv na akciju i solidarnost, naglašavajući važnost zajedničkog rada i podrške u ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena.

Dragana Babić je sertifikovani Android programer, ambasadorka Googlovog Women Techmakers programa i direktorica Prve Međunarodne SajberŠkole budućnosti za novu IT generaciju KIBERone u Banja Luci. Zalaže se za osnaživanje žena u IT sektoru i edukator je koji sa strašću vodi i obrazuje najmlađe članove društva, potičući novu generaciju tehnički osposobljenih pojedinaca.

Draganin pionirski rad je važan jer ruši prepreke za polnu ravnopravnost u dinamičnom svijetu informacionih tehnologija, potičući sistem u kojem različite perspektive potiču inovacije i napredak.

“Naša moć za promjenu svijeta počinje s dubokim uticajem koji ostvarujemo unutar naših zajednica. U mozaiku narativa našeg regiona, vaše djelovanje je hrabar potez izdržljivosti i hrabrosti.

Prigrlite naslijeđe svog podneblja, jer u njemu leži moć da potaknete inovacije i inspirišete transformacije. Dok plovimo strujama promjene, nikada ne smijemo potcjenjivati moć našeg djelovanja, jer čak i najmanja akcija može stvoriti globalne talase promjene.”

U posljednjih 12 mjeseci, Dragana je, prva žena iz Bosne i Hercegovine koja je odabrana kao ambasadorka Googlovog Women Techmakersa programa. Njen izuzetan doprinos prepoznat je unutar te zajednice, gdje je istaknuta kao izvanredan primjer i predstavljena između 12 Women Techmakers ambasadorki širom svijeta na mapi inspirativnih Women Techmakers priča kao izvor inspiracije.Takođe, vrši dužnost nacionalnog koordinatora za Bosnu i Hercegovinu unutar mreže WomenTech Network, dodatno utvrđujući svoju posvećenost vođenju pozitivnih promjena i poticanju diverziteta unutar IT industrije.Ovaj uspjeh pripisuje svojoj nepokolebljivoj smjelosti i odlučnosti, osobine koje su simbol žena sa ovog područja. Kroz vlastiti primjer, Dragana definiše izdržljivost i upornost, prikazujući urođenu snagu balkanskih žena uprkos suočavanju s izazovnim okolnostima.

Pročitajte kompletan spisak finalistkinja na:

https://wcwawards.com/finalists/

Pobjednice Women Changing the World Awards 2024 će biti objavljene na Women Changing the World Global Summit and Awards u Londonu, 25. maja 2024.godine.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here