Home Tekstovi na srpskom Pogled iz EU – u znaku vještačke inteligencije, ekologije i društvene odgovornosti

Pogled iz EU – u znaku vještačke inteligencije, ekologije i društvene odgovornosti

0

Društvena mreža LinkedIn globalni je lider u domenu biznisa i zapošljavanja, te dom više od pola milijarde profesionalaca, rukovodilaca, lovaca na talente, studenata, te donosilaca važnih odluka iz svih sektora. Pogled na teme o kojima se na ovoj mreži intenzivno razgovara daje uvid u trendove i aktuelna dešavanja koja će u velikoj mjeri uticati na privredu u 2024. i godinama koje dolaze.

Generativna vještačka inteligencija (GAI) kreira tekst, slike ili drugi medij kao odgovor na naredbe pisane prirodnim jezikom. Za razliku od vrlo efektivnih ali „kreativno ograničenih” procesualnih robota, GAI ima potencijal da promijeni način na koji komuniciramo sa svijetom oko nas. Koristi se za stvaranje novog sadržaja, automatizaciju zadataka ili sintezu podataka koji mogu pomoći u naučno-istraživačkom radu, ekonomskoj analizi ili planiranju strategije. Zahvaljujući GAI, o kojem s istim entuzijazmom raspravljaju eksperti i laici, već danas je povećana produktivnost u komunikaciji s korisnicima, razvoju softvera, logistici, saobraćaju, medicini, industriji zabave i poljoprivredi. Naredni korak je prodor multi-modalne vještačke inteligencije, koja će pored teksta za stvaranje sadržaja kombinovati medije poput video-zapisa i formula, dalje prilagođavanje ljudskim potrebama te regulaciju u (nad)nacionalnim okvirima, gdje trenutno prednjači Evropska unija.

Preduzeća sve više teže integraciji samoodrživosti, ekološki prihvatljivih praksi, etičkih standarda i različitosti u svoje poslovne modele. To uključuje smanjenje njihovog karbonskog otiska, korištenje obnovljive energije, promociju reciklaže i proizvodnje koja zahtijeva minimalne resurse. Radi se i o promišljanju o moralnim standardima, poput nesaradnje sa subjektima koji ne plaćaju minimalne doprinose ili koriste dječiju radnu snagu. Pri tome, sve žene i muškarci, mlade i starije osobe te ljudi svih konfesija i etničkih opredjeljenja moraju biti uključeni u procese i imati jednake šanse za napredovanje. Ove teme nisu samo sve snažniji prodajni argument, već ih kao ključni kriterijum uzimaju tzv. etički investitori zainteresovani za investicije koje se poklapaju s njihovim vrijednostima, a subjekti koji ih usvoje imaće prednost u privlačenju i zadržavanju vrhunskih talenata.

Niz „bolnih” incidenata u domenu zaštite podataka i sajber bezbjednosti ove godine ukazuje da će ovo ostati značajna briga brojnih organizacija u budućnosti. Rijetki još nisu čuli ili direktno iskusili Ransomware, DDOS ili „phishing” napade. Za javnu upravu i velike kompanije incidenti često dovode do prekida usluga i nezadovoljstva korisnika, a za srednja i mala preduzeća nerijetko su razlog za okončanje poslovanja. Uz to, ni najosjetljiviji podaci, poput izbornih materijala, detalja odbrane i bezbjednosti, te genetskih i medicinskih podataka nisu imuni na napade, o čemu svjedoče milioni ukradenih akata ove godine. Subjekti će ulagati još više resursa u mjere onlajn bezbjednosti kako bi zaštitili svoje podatke i sisteme od prijetnji te rastućeg broja raznovrsnih zlonamjernih aktera.

Nekoliko godina nakon početka pandemije i masovnog prelaska na rad na daljinu, još uvijek se vode diskusije o njegovoj opravdanosti i efektima. Prva grupa kompanija i javnih ustanova zahtijeva povratak u kancelarije kako bi povećali produktivnost i osigurali koheziju timova. Druga grupa poslodavaca insistira na diversifikaciji i proširenju mogućnosti rada na daljinu. Jedan inovativan model u EU, koji se polako širi u kompanijama, jeste „rad od kuće” polovinu sedmice za kancelarijske poslove, i rad na daljinu iz bilo koje zemlje EU čak šest ili više sedmica. Ipak, nezavisno od toga gdje se rad obavlja, poslodavci moraju da ulažu sve više u zdravlje i dobrobit zaposlenih, da omogućuju pristup programima očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja te promovišu ravnotežu između posla i privatnog života.

Ovaj pregled potvrđuje da živimo u izuzetno zanimljivim vremenima. Mnogi od navedenih trendova, uz sve rizike i negativne implikacije, predstavljaju izvrsne šanse za razvoj društva te inovativne i društveno-odgovorne poslovne subjekte.

Piše: Dr Borislav Tadić

Chief Production Officer i član uprave njemačkog telekom operatera 1&1 Versatel

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here