Home Culture Vejnović: Svaki put kad iščekujem da se fotografija pojavi, osećam isto uzbuđenje...

Vejnović: Svaki put kad iščekujem da se fotografija pojavi, osećam isto uzbuđenje kao prvi put (FOTO)

0
Drago Vejnovic, autoportret

– Fotografija kao i svaki drugi posao, zahtijeva posvećenost, trud i rad. Ne vjerujem u slučajnosti u fotografiji: Vjerujem da je ona rezultat pažljivog i brzog razmišljanja, namjere i koncepta, kaže za The Srpska Times Drago Vejnović, fotograf iz Banjaluke.

– Odnosim se podjednako prema svim vrstama fotografije, od dokumentarne do konceptualne.

Drago za The Srpska Times kaže da u njegovom radu posebno mjesto zauzima portret, koji predstavlja specifičan odnos između umjetnika i portretisanog.

– Neke kulture tvrde da fotoaparat krade dušu, ja verujem da ti “komadići duše”, koje uhvatim kroz objektiv, čine moj svet bogatijim i ispunjenijim.

Drago kaže da uživa u procesu, koje ima neko čarobno dejstvo.

– Bez obzira na to koliko puta sam prošao kroz proces, svaki put kada iščekujem da se fotografija pojavi, osećam isto uzbuđenje kao prvi put.

Svi portreti “Mokrim kologijskim procesom” na staklenim pločama, formet 12,7×17,8cm.

Drago Vejnović je rođen 1964. godine u tadašnjem Bosanskom Novom. Diplomirao je kameru na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Od 1993. do 2006. radio je za EPA-u (European Press Photo Agency). Objavljivao je fotografije u vodećim svjetskim novinama i časopisima. Izlagao na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored savremene fotografije zanima se za rane fotografske tehnike. Trenutno predaje fotografiju na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci.

Tekst objavljen u štampanom izdanju magazina “The Srpska Times” na srpskom jeziku.

The Srpska Times

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here